Amb la denominació de béns culturals volem integrar tant els mobles com immobles que formen part del comú patrimoni cultural i que anirem trobant per Collserola.
Són tots aquells béns amb valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, etnològic, tècnic... Independentment de si estan o no protegits per llei. En aquest ampli concepte, hi hauran masies, ermites i castells però també fonts, pedreres i, fins i tot, corriols. Tots formen part de la història i de la cultura i tenen lloc en aquest apartat.

Cercar en aquest blog

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Can Ribas




Al kilòmetre 6 i una mica més de la carretera de la Rabassada, després del desviament cap a Can Puig i Sant Medir trobem un camí de terra que ens hi porta. En l’actualitat, quan es fa esment en aquests indrets vinculats al cognom Ribas, aquest apareix com a Ribes. Tot i ser el darrer més correcta ortogràficament, hem de tenir en compte que es tracta d’un cognom i en tots els indicis escrits de l’època sempre apareix com a Ribas (exemple clar, és el plafó de la Font d’en Ribas). En conseqüència, malgrat la tendència actual, hem decidit respectar la denominació original.

VIADUCTE

El viaducte de Can Ribas, també anomenat de la Rabassada , va ser construït entre 1908 i 1909. Travessa el fondal que hi ha en la capçalera del torrent de la Rabassada. Té una llargada de 85 metres , una amplada de 5’7 metres, una alçada màxima de 19 metres i 16 ulls. Permet accedir a l’edifici inacabat de Can Ribas.


 

EDIFICI INACABAT

Ubicat en el cim del primer turó de la Serra de la Rabassada , des de la Serra d’en Cardona. Es poden veure els fonaments del que hauria estat la planta baixa. Com el viaducte, es pot datar entre 1908 i 1909, coincidint en el moment en que es considerava la possibilitat d’urbanitzar la zona, donat l’èxit de l’Hotel-Restaurant La Rabassada. Hi ha diverses versions sobre els motius per fer aquest edifici:


  •    Per uns es tractava de la nova casa de Can Ribas. L’antiga, avui desapareguda, estava en la Vall de Gausac o de Sant Medir,al costat de la Font de Can Ribas i pràcticament al davant de Can Jané.
  • Per d'altres havia de ser un hotel. Les raons per abandonar el projecte també discrepen entre problemes amb les llicències municipals i la mort del promotor.
  • A més, circula una llegenda segons la qual l’edifici el va començar a fer un home per a la seva estimada, però al morir ella no es van continuar les obres i va quedar inacabat.

 
FONT D’EN RIBAS


Font d’estil modernista de caràcter monumental. Acabada amb mosaic de ceràmica en diferents colors. Paret frontal, d’uns quatre metres d’alçada amb el nom i la data de construcció (1909), de la que parteixen dos llargs bancs (un per costat). Sembla formava part dels jardins de l’edifici inacabat. En el supòsit de que havia de ser un hotel, aquests jardins haurien format un mateix conjunt amb els del Holtel-Restaurant-Casino de la Rabassada, dels que era part la molt propera Font de la Rabassada.